SUH-forskere udvikler unik viden om ulighed i sundhed
Center for Sundhedsforskning (CSF) arbejder intenst med at udvikle viden om ulighed i sundhed. Ikke mindst på baggrund af adgang til data fra en af de største husstandsbaserede befolkningsundersøgelser herhjemme – Lolland-Falster-undersøgelsen LOFUS. Undersøgelsen er baseret på data fra knap 20.000 personer i alle aldre og har fokus på sundhed, sygdom, trivsel og levevaner.
Forsker i ulighed i sundhed gennem tyve år, Merete Labriola, blev sidste år ansat som ledende professor på Center for Sundhedsforskning. Nu er hun netop blevet udpeget til at stå i spidsen for at søge om og forhandle den danske del af et stort forebyggende EU-projekt, der har fokus på ikke-smitsomme, livsstilsrelaterede sygdomme.
- Vi har en unik viden her, som andre kan lære af. Jeg tænker, at det er derfor, vi af Indenrigs- og Sundhedsministeriet i Danmark blev udpeget til at stå i spidsen for at forhandle med 89 andre europæiske regioner om de afsatte midler, siger Merete Labriola.
Læs mere om Lolland-Falster Undersøgelsen her
Vi skal turde at italesætte ulighed
Fysisk ligger Center for Sundhedsforskning på SUH, Nykøbing F. Men forskningen foregår også i samarbejde med SUHs afdelinger i både Roskilde og Køge. Blandt andet samarbejder centeret med Hjerteafdelingen om at sikre tryghed i behandlingen for alle patienter. Det kan indimellem kræve, at man forskelsbehandler, viser forskningen.
- Vi giver alle patienter samme standardbehandling og information. Men de patienter, der er alene og ingen pårørende har, kommer oftere tilbage til hospitalet. Derfor skal man give dem noget ekstra, så de kan føle sig trygge. Intuitivt ved læger og sygeplejersker godt, at patienterne har brug for noget forskelligt, men det kan være svært at forskelsbehandle, konstaterer Merete og slår fast:
- Vi skal turde at italesætte ulighed.
Hun fortsætter:
- Vi har en udfordring lokalt på Lolland-Falster. Vi har mange med multisygdomme, en stor ældrepopulation og flere kronikere. Det må vi forholde os til, så vores patientgrundlag kan få samme udbytte som alle andre af den behandling, de modtager. Vi skal gøre det optimale.
Læs også om, hvordan samarbejde mellem SUH og SDU fører til innovation i klinikken
Forskning skal tilbage til befolkningen
Lige nu er Merete Labriola og hendes kolleger ved at lave en ny forskningsstrategi, som fortsat skal sikre, at forskningen dels er af en kvalitet, der kan bruges både nationalt og internationalt, dels at forskningsresultaterne kommer tilbage til befolkningen, forklarer hun:
- LOFUS blev startet af én, der fik en god idé og som fik både kommuner og regioner til at putte penge i at samle data. I dag bruger man den data internationalt. Der er otte Ph.d.er, der over årene har anvendt LOFUS-data, og vi er udkommet med flere end fyrre artikler. Nu skal vi prøve at sende viden tilbage til borgerne. Dem, der har været med fra Lolland og Guldborgsund.
Ulighed handler ikke om ”mig”, men om ”os”
Merete Labriola og hendes team har allerede været i gang med at dele, hvad der er kommet ud af forskningen:
- Vi har haft telt på gågaden, hvor forskerne fortalte om deres resultater og havde hjerter og lunger med, som folk kunne få lov til at røre. Målet er, at befolkningen forstår, at forskningen er til for dem. Folk skal være stolte af, at de har været med. De skal vide, at ulighed ikke handler om ”mig” Men om ”os”. Vi kan vende en ulighedsspiral blandt andet ved at være med i forskningen. Vi kan sammen flytte en dagsorden. Lokalt og internationalt.
Merete Labriola skal sende ansøgningen for den danske del af EU-projektet om forebyggelse afsted til EU i februar 2025. Projektet vil handle om forebyggelse af rygning og vil blive foldet ud i samarbejde med en række partnere.
Om CSF og LOFUS
Siden januar 2024 har SUHs Center for Sundhedsforskning dannet ramme for Lolland-Falster Undersøgelsen (LOFUS), der er et samarbejde mellem Region Sjælland, Sjællands Universitetshospital, Nykøbing F., Lolland og Guldborgsund kommuner.
LOFUS blev igangsat i februar 2016, og dataindsamlingen blev afsluttet i februar 2020. 18.949 borgere (0-96 år) deltog. Dataindsamlingen bestod af spørgeskema, kliniske undersøgelser og indsamling af biologisk materiale. Forskere kan søge om adgang til at bruge LOFUS-data til videnskabelige formål.
Hvis du har spørgsmål eller vil vide mere om LOFUS, så kontakt projektchef Randi Jepsen, e-mail: lofus@regionsjaelland.dk
Opdateret onsdag den 27. nov. 2024